Demokrati för Iran

Thursday, June 01, 2006Iran och atomfrågan

Ja, frågan som många ställer sig är: Vad är det som egentligen sker bakom kulisserna? Vill regimen i Iran bygga atombomb? Varför? Hur hanterar USA och omvärlden frågan? Vad vill det iranska folket?

USA har nu sagt att man vill börja förhandla direkt med Iran i atomfrågan. Detta är egentligen inte särskilt överraskande med tanke på att USA hela tiden har snackat om att antingen blir det diplomati eller militärt angrepp.

Iranska oppositionsledare såsom Prins Reza Pahlavi har länge påpekat att det finns en tredje väg, nämligen att stödja den iranska oppositionen, eller med andra ord stödja det iranska folkets kamp för att störta sina förtryckare. Hittills har tyvärr USA varit blind och inte sett detta alternativ.
Många iranier, inklusiva undertecknad blev optimistiska när Condoleza Rice i januari lät meddela att USA tänker stödja den iranska oppositionen med 75 miljoner dollar. Men glädjen blev kortvarig. Ganska snart framkom att dessa pengar inte kommer att betalas ut förrän 2007 och det har ännu inte skett någon omröstning om detta i parlamentet! Och det är inte säker att de betalas ut överhuvudtaget.

Freedom, freedom, skriker Bush dag in och dag ut. Men jag vänder frågan till Bush själv: Vad har du gjort för att skapa frihet åt Iran? Att bara ropa ut sloganer gör knappast det Iranska folket lyckligare. USA är idag världens främsta stormakt men har inte "råd" att ge lite bidrag till den Iranska oppositionen. Detta samtidigt som regimen i Iran ger mijonbelopp till Hamas och andra organisationer världen över. Så vem är stormakt?

Det iranska folket är mer än redo att störta sin regim. Det enda de behöver är ett konkret stöd från omvärlden som tyvärr under dessa 27 år av tyrrani lyst med sin frånvaro. Europeiska länder är allmänt kända för att stödja regimen i Iran. USA har i 27 år visserligen inte haft relationer med den iranska regimen men har heller inte givit ett enda öre till den iranska oppositionsrörelsen. Tomma ord och ingen konkret hjälp kan man sammanfata det som.

Vad kommer att hända på kort sikt i atomfrågan? Jo, det är inte omöjligt att det blir direkta samtal mellan Iran och USA. Den islamiska regimen påstår ena dagen att de gärna förhandlar med USA och nästa dag att de inte kommer att göra det. Varför? Jo, såklart, därför att de dansar vals med omvärlden. Den islamiska regimen är den part som är klart smartast av alla inblandade parter.

"Mullor är knäppa" tror och tänker många. Det är de också, men när det gäller utrikespolitik och konsten att bevara sin diktatur vid liv så är de världsledande. I 3 år lekte regimen katt och råtta med EU-3 (Storbrittanien, Frankrike, Tyskland) och nu efter 3,5 år har regimen återigen lyckats komma in på samma spår och denna gång fått med USA i leken.

Lösningen på problemet är inte diplomati och det är inte militärt angrepp vilket kommer att skapa västfientlighet och förlänga diktaturens livslängd i Iran. Det enda rimliga och ekonomiskt sett väldigt lönsamma alternativet är att stödja det iranska folket och oppositionen. Av landets 70 miljoner invånare vill minst 60 miljoner ha en förändring. Det har folket visat genom att storskaligt bojkotta valen. Det finns massvis med oppositionsgrupper i både Iran och i utlandet och det enda som krävs för att det iranska folket skall kunna störta sin regime är att sloganen "freedom freedom" som Bush skriker in och ut, omsätts till verklighet i form av ordentligt ekonomiskt stöd till den iranska oppositionen.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home