Demokrati för Iran

Saturday, March 17, 2007

Princessan Leila och sanningen

I tider där det inte händer så mycket politiskt sett finns det andra sätt att sprida information. Vi ser det som vår plikt att i största möjliga mån upplysa våra barn och kommande generationer om Iran, dess rika historia och vår rika kultur. Videoklipp är ett sätt att sprida budskap. En bild säger mer än tusen ord.

Dagens video har ett sorgligt budskap, det är en sång dedikerad till princessan Leila som lämnade oss den 10 juni 2001, och hennes sjukdom var kärlek till Iran, precis som hennes far vars dröm för ett framgångsrikt Iran finns i en annan video publicerad förra veckan. Med tanke på hur iranier behandlat Reza Shah och Mohammad Reza Shah och därav även orsakat Leila´s död så förundras man över hur Reza Shah II fortfarande ställer upp och gör sitt bästa för att fria Iran. Vi är inte skyldiga Pahlavi dynestin en ursäkt utan tusen ursäkter. Reza Shah kabir och hans son Mohammad Reza Shah är de 2 monarker som historiskt sett gjort mest för Iran, ja, de har faktiskt gjort mer för Iran än Cyrus och Dariush.

Vi ber så hemskt mycket om ursäkt för denna sorgliga video och lovar att kompensera med gladare videon väldigt snart. Men den här låten matchade så bra med budskapet i videon att det kändes fel att låta den gå förglömd. Mycket färgstark musik.

En princessa gick oss förlorad. Men hon kommer alltid att leva vidare i våra minnen. Och vi delar den sorg som vår drottning Shahbanou Farah bär inom sig.


Och nu till del 2 av detta blogginlägg

Iran är sedan den 9 februari 1979 ockuperat av en tyrrani, att fälla den brutala regimen som skapat ett 70 miljoners fängelse är inte den lättaste uppgift även om vi strävar efter det. Men vår viktigaste uppgift är kanske att låta Iranier och då speciellt den unga generationen få veta sanningen.
Iranier i Iran har rätt att få veta sanningen. De har rätt att veta varför de idag har det så illa. De har rätt att veta vilken enorm katastrof den islamiska revolutionen var. De har rätt att veta. Det enda vi Iranier i utlandet är skyldiga våra landsmän inne i Iran och då i synnerhet den yngra populationen är sanningen. I dagens Iranska skola får eleverna lära sig en förvrängd version av Irans historia. Vi är skyldiga dem sanningen. Iranier har rätt att känna till shahens visioner om ett framgångsrikt Iran utifrån hans egen röst och hans egna ord. Lyckligtvis är det dock så att de vet sanningen väldigt väl, och faktiskt bättre än många iranier i utlandet. Pars TV och Azadi TV (numera nedlagd) samt NITV har bidagit med enormt mycket värdefull kunskap till den unga generationen i Iran. De lyckades inte fälla regimen med en ny revolution men kunskapen de spred och fortfarande sprider har kommit för att stanna.


Varför sanningen? Varför har den unga generationen i Iran rätt att veta sanningen?
Svaret på denna fråga får vi av vår store sångare Dariush som sjunger "Be Bachehamoon chi begim". Lyssna nogrannt till budskapet:
"Be bachehaye to o man, vaghti yek rooz bozorg shodan
Farda ke mikhan bedounan, koja be donya oumadan
Begoo javabemoon chiye, harfe hesabemoon chiye
takliife oun khoouneyi ke, shode kharabemoon chiye

Gonahe harchi ke gozasht, be gardan ma bood va hast

Hich kas be gheyr az khode ma, az khode ma farib nakhord
Hich kas be gheyr az khode ma, ma ro be birahe nabord.

Be bachehamoon chi begim, begim ke bi hoveyatim?"


Ja, detta är flera bra frågor vi är skyldiga att besvara våra barn i Iran som lever under rmycket svåra omständigheter.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home