Demokrati för Iran

Friday, September 14, 2007

Iransk Nationalism, ljuset i mörkret

Ja, ordet Nationalism går faktiskt att stava med stor bokstav om man inte heter Safaee i efternamn och liberal i förnamn...
Så vad är syftet med rubriken? Nja, just nu ses inget regimskifte i sikte för den närmaste framtiden i Iran. Folket på egen hand kan inte störta mullorna utan hjälp utifrån behövs. Och den hjälpen har uteblivit från George W Bush då mullorna hotat att söndertrasa Irak ännu mer om Bush ger sig på mullornas regim. Så det har blivit mer dialog med regimen än med oppositionen. Vi läste nyligen att de ynka 75 miljonerna som skulle gå till radio khatami and communists, på engelska "radio farda" har reducerats till 25 miljoner. 75 miljoner blev alltså 25 miljoner. Någon som möjligtvis minns vilket enormt väsen USA gjorde för den här struntsumman i början av 2006? Hela världen fick veta...

Och så svarade ali geda: "Men lille Bush, skall du skrämma ihjäl oss med 75 miljoner? Vi kan lugnt investera 750 miljoner, 7500 miljoner, för att med hjälp av våra allierade döda era soldater i Irak". Och så drog Bush tillbaka sitt förslag.

Sannolikt finns det många i USA (och givetvis i EU=tjuvarna i europa) som vill först bomba Iran, sedan splittra landet i flera delar genom dels sin smutsiga politik, dels genom att stödja separatistgrupper i norr och söder med vapen, pengar och makt. Men det är här som den Iranska nationalismen kommer in och som aldrig tillåter separatister och utlännningar att splittra landet.

Det finns dock en del ljuspunkter i allt mörker och det är intelligenta röster som hörs ända bort till Tabriz, Mashad, Abadan och Tehran. Rösterna kommer från Los Angeles, närmare bestämt Pars TV som sedan 2 månader sänder via Hotbird och vars lyssnare givetvis ökat markant sedan dess. Nyttig kunskap till Iranierna i Iran. Det finns ytterligare ett par kanaler vilka vi dock anser har mindre tyngd.

Det finns en bra websida med noggrant utvalda ljudklipp som ni kan kika på här. Sajten har lagts till i länkar.

Med hopp om ett slut på islamiska året 1386 och återgång till riktiga Iran och vårt egna 2566 och vår riktiga shir khorshid flagga.

Sajten vi länkat till ovan rekommenderas varmt. Alltså Pars TV clips.

1 Comments:

At 3:10 PM, Blogger Leo Sundberg said...

Bara av nyfikenhet - är nu rojalister som vill återinsätta Pahlaviklanen på Irans påfågelstron?

Eller vill ni ha en sekulär republik av fransk modell?

 

Post a Comment

<< Home