Demokrati för Iran

Sunday, June 18, 2006Politisk musik av Iranier i exil

För avkoppling och variations skull tänkte jag nu varva politiska analyser med lite politisk musik. För någon vecka sedan presenterade jag popstjärnan Arash´s fantastiska VM låt i vilken han påminner om att Cyrus the Great och Arash Kamangir är 2 hjältar i den iranska historien och att de symboliserar 2500 år av kultur (monarki).
Cyrus the great var den shah som för 2500 år sedan var först i världen att skapa demokrati. Han är alltså demokratins grundare i världen. http://en.wikipedia.org/wiki/Cyrus_the_Great

Idag ville jag presentera en patriotisk sång av en annan populär Iransk sångare, Shahram Shabpareh. Detta är första gången Shabpareh sjunger en politisk sång. Missnöjet med den islamiska republiken som ockuperat Iran blir allt tydligare. Allt fler iranska popstjärnor (bl.a. Shifteh, Sattar, Shamaizadeh, Dariush, Babak heravi, Deev, Hayedeh, Farrokhzad, Ishan, Arash, Shahram Shabpareh, Morteza, Shohreh, Mehrdad, Saeid Mohammadi och många fler) har på senare år sjungit en eller flera politiska sånger vilka har en stor påverkan på den psykiska motståndsviljan hos befolkningen i Iran.

Att även Shabpareh som tidigare varit tyst i politiska sammanhang valt att sjunga en politisk sång visar att Iran som nation blir allt mer berett för en ny revolution där även den tysta delen av befolkningen nu öppet förespråkar ett regimskifte.

Vad sjunger shabpareh i sin sång:
Shabpareh inleder sången med att säga att den islamiska revolutionen var ett stort misstag. Han säger att yttrandefriheten har försvunnit. Skratt och glädje har försvunnit, sorg har tagit över. Luften är förorenad. Blod har ersatt regnet på gatorna. Vårt paradis har blivit ett helvete. Mitt liv är snart över. När skall fienden dö? Låt oss vara enade [i kampen mot regimen], antingen dör vi [i kampen] eller så besegrar vi fienden.

För att lyssna på sången Iran Iran, klicka besök länken nedan och klicka på låt-texten och på play:
http://www.iransong.com/g.htm?id=5505&title=Iran%20Iran

1 Comments:

At 11:57 AM, Anonymous Anonymous said...

Kanske för att få någon resultat
av all prat och diskussioner måste
man ha mer detaljerad definition
av vad man menar med demokrati
(Márdomsalari) och hur man kan
förverkliga det.
Iran (Pars) har attakerats och
försvagats av greker, romer,
araber, mogoler och nu av av väst
och industri länder. Pars
civilisation är hotat av utrotning
och vi har inte råd att förlora tid
och energi i meningslösa aktiviteter och diskusioner.
Om vi skall ha någon chans till
överlevnad borde vi kanske få klar upfattning om vad vi vill, planera
klokt för att förverkliga det och
handla snabbt och effektiv.

 

Post a Comment

<< Home