Demokrati för Iran

Friday, January 26, 2007

"USA: Vi har bevis för Irans terror i Irak"

"USA säger sig ha bevis för Irans inblandning i Irak och lovar att inom kort avslöja detaljer om de iranska nätverken i grannlandet.

- Det finns tydliga bevis på att iranska agenter är inblandade i de här nätverken, att de arbetar tillsammans med individer och grupper i Irak och att de skickas dit av den iranska regeringen, sade Sean McCormack, talesman för utrikesdepartementet på onsdagen"


Jaha, då har vi en upptrappning i konflikten då. Det var ganska väntat att spänningarna mellan USA och Iran skulle öka under 2007, vilket vi också skrev i tråden "2007, svårtippat händelserikt år". Det verkar nästan som det gått snabbare än vi väntat oss. Dock skall Bush administrationen aldrig tas på allvar då de i 4 år stack ner hakan och låtsades att de inget hörde eller såg, tills senaten och kongressn försvann ur händerna. Då vaknade Bush ur koma. Var är de 75 miljonerna?

Tuesday, January 23, 2007

Majed Safaee- vem är det?

Ardavan har skrivit en mycket bra artikel på sin blog om Majed Safaee, medlem av LUF:s så kallade Irangrupp. Grupper drivs bl.a av Majed själv som länge stödde Khatami och som än idag helhjärtat stöder Akbar Ganji, Ayatollah Boroujerdi osv. I gruppen finns även Fredrik Malm som liksom sin kurdiska fru vill separera Kurdistan från Iran.
På Gulan Avci´s hemsida kan man bl.a. läsa:
Önskar mest: Självständigt Kurdistan
http://www.gulanavci.se/omgulan.php
klicka på länken för bevis.

Ett tag var Majed ordförande för MUF:s Irangrupp som då bestod av Ardavan och flera andra patriotiska Iranier samt en del svenska Muf medlemmar som alla hade gemensamt att de ville få bort den islamiska republiken som ockuperat Iran. Men Majed avvek, han stödde Khatami och hans falang vilket retade gallfeber på de andra i Irangruppen som tvingades avskeda honom då han trots flera varningar vägrat att lyssna och ta till sig gruppens åsikter utan varit enväldig.
Han fick alltså sparken, och valde då att gå till LUF och engagera sig i Irangruppen där. Det var givetvis lättare, med tanke på vilka personer som i övrigt ingår i den gruppen...

Monday, January 22, 2007

Iran utestänger FN-inspektörer

Teheran. Iran har beslutat att inte släppa in 38 inspektörer från FN:s atomenergiorgan IAEA i landet, säger ordföranden för det iranska parlamentets utskott för nationell säkerhet enligt nyhetsbyrån Isna.

Iran befinner sig i en diplomatisk tvekamp med västvärlden, som befarar att landets nukleära program syftar till att framställa kärnvapen.

I december förra året antog parlamentet en skrivelse som kräver att regeringen ska ompröva sitt samarbete med IAEA. Åtgärden var en reaktion mot att FN:s säkerhetsråd införde begränsade sanktioner mot Iran som straff för att landet vägrar upphöra med sin kontroversiella anrikning av uran.

IAEA:s inspektörer har regelbundet besökt Irans kärntekniska anläggningar för att se till att landet följer det internationella ickespridningsavtalet, som Iran har undertecknat.

TT-AFP

Detta lär leda till en upptrappning av den redan upptrappade konflikten om kärnkraften. Vi får för allt i världen hoppas att det hela slutar med regimskifte och inte sönderbombning av Iran.

Friday, January 19, 2007

Reza Khelili borde få sparken

Nya bevis i veckan:

1.) Reza Khelili deltar i konferens i Tehran med islamiska republiken
http://www.ardi.rastakhiz.org/art/2007/mod/20060119.pdf

2.) Reza Khelili sålde falskt pass till 2 Iranier mot 60 000kr.
http://ardi.rastakhiz.org/blog/

Vi vil här meddela att vi stöder Ardavans kamp mot Reza Khelili och hoppas svensk media drar åt sig öronen, liksom fler iranska radiostationer i Sverige.

Monday, January 15, 2007

Bolton vill ha regimskifte

As Secretary of State Condoleezza Rice meets with Mideast leaders to jumpstart the peace process, former U.S. Ambassador to the U.N. John Bolton called the attempt a waste of time. “I don’t see linkage to Iraq, and Hamas and Fatah are in a state of civil war.”

Regime change, he said is "preferable" to a U.S. attack on Iran's nuclear sites, though “the only course worse than the use of force is an Iran with nuclear weapons."
“There are all kinds of ways to change the regime,” he said, mentioning covert and overt means to topple the government. “We have an extensive diaspora of people with Iranian heritage in America who we don’t use effectively.”

hela artikeln

Det var ju fina ord av Bolton och kommentaren är definitivt välkommen. Desto tråkigare är att han under sin tid som USA´s FN ambassadör bostavligen uttryckte följande: Iran's leaders could stay in power and improve their ties with Washington if they ended their pursuit of nuclear arms

Nu är han tillbaka i American Enterprice Institute där bl.a. Michael Ledeen arbetar varför uttalandet inte är så förvånansvärt.
Sedan kan man förstås undra vad Condolezza Rice sysslar med under sin resa till mellanöstern. Att försöka få "fred" mellan Israel och Palestina är den mest sinnesrubbade tanke man kan komma med under 2007.
Islamiska republiken bygger atombomber
Islamiska republiken har skapat ett Vietnam i Irak
Islamiska republiken stöder Hamas, Hizbollah och allehanda militanta grupper i Palestina och hela världen
Så låt oss lägga vår kraft på en bättre diplomati mellan Israel och Palestina, mellan Olmert och Abbas. Det löser verkligen alla mellanösterns problem. Helt magisk tanke!

Friday, January 12, 2007

Ta inte Bush:s ord på allvar

Rubriken är inte vår egen, sorry. Vi fann den i en internationell artikel och tyckte den var lämplig att använda. Under gårdagen höll George W Bush sitt årliga tal till nationen. Såsom alla tidigare år nämnde han Iran. Det bör poängteras att Bush 2005 sade till Iranska folket "as you stand for your own liberty, America stands with you".
2006 sade han "The Iranians are taken hostage by a small clerical elite that denies basic liberties, sponsors terrorism, and pursues nuclear weapons".
Men hans ord att han vill se demokrati i Iran har inte varit förenlig med hans aktioner.

-2005, strax efter Ahmadinejads tillträdande pekade flera amerikaner som satt gisslan under ambassad dramat 1979 att Ahmadinejad var en av gisslantagarna. Amerikanska och internationella tidningar publicerade bilder på deras första sida där man klart och tydligt såg att det rörde sig om Ahmadinejad. Vita huset sade att de skulle granska uppgifterna varefter de tystade ner det hela.

-Sedan 2001 har USA kallat Iran "axis of evil" men samtidigt blundat för regimens felaktiga beteenden.

-Sedan 2003 har USA sagt att de stöder studentupproren och demokratisering av Iran. Men inte en enda dollar har fallit i oppositionens händer trots att både senaten och kongressen letts av republikanerna.

-I januari/februari 2006 annonserar Condolezza Rice att man skall ge 75 miljoner dollar till den Iranska oppositionen. Vad som framgår först senare är att stödet inte skall komma förrän 2007. Varför man ett helt år i förväg annonserar ut detta kan man fråga sig. Psykologisk krigsföring antagligen. Hade inte en stormakt som USA som spenderat 400 miljarder dollar i Irakkrigen så här långt inte råd att betala denna ynkliga summa redan 2006?

-Samma Condolezza Rice som inledde en psykologisk krigsföring i januari motsäger sig under juni ett resolutionsförslag från Senator Santorum som skulle ge Iranska oppositionen 100 miljoner dollar samt införa striktare sanktioner. Condolezza Rice ligger helt bakom misslyckandet av resolutionen genom ett nära samarbete med demokraternas "skitstövel" Joseph Biden. Santorums resolution godtogs i försvagad form under hösten.

-Juni 2006 erbjuder sig Condolezza Rice att personligen delta i diplomatiska samtal med den islamiska regimen. Erbjudandet står sig ända till september.

-I september 2006, strax efter att den 3 månader långa tidsfristen för stopp av urananrikning i utbyte mot generöst gåvopaket löpte ut, så valde USA istället för sanktioner att bjuda in Khatami till propagandaresa i USA. Kritiken blev så hård från de egna leden att Bush gick ut och sa att han personligen skrivit under Khatamis visum.

-Sedan 2003 har USA känt till hur Iran infiltrerar och hindrar freden i Irak. Ändå är det helt otroligt att man inte gjort någonting mer än enstaka verbala protester. Först nu 2007 så har USA i 2 omgångar gripit Iranier som legat bakom våldsamheterna. Dessförinnan har USA i princip blundat helt för vad regimen i Iran sysslat med i Irak.

Sammantaget har alltså Bush administrationen med Bush personligen i spetsen och hans utrikeminister starkt blundat för den islamiska republikens handlingar. Ord har sagt en sak, handlingarna en annan. Mot bakgrund av detta skall man enbart räkna de handlingar som USA utför, inte Bush:s eller fru Rice:s tomma ord.

Med detta sagt vill vi påminna om vår tidigare artikel i ämnet "2007, svårtippat händelsetrikt år". Vi tror konflikten mellan USA och Iran är allvarlig nu.

Monday, January 08, 2007

Khamenei har fått stroke!

Enligt källor i Iran har Khamenei drabbats av en omfattande hjärninfarkt (samma sak som Ariel Sharon drabbades av). Detta är oerhört glädjande nyheter. Khamenei är alltså på väg att dö, inom kort tid. Han sägs dessutom ha Cancer sedan tidigare. År 1989 gladdes en hel nation åt ayatollah Khomeinis död och Khameneis död kan vara något av de mest glädjande nyheter för Iranier på länge. Förhoppningsvis startar även en ful maktkamp om vem som skall bli den näste andlige ledaren; Rafsanjani eller någon mer traditionell.

Så ärade landsmän: Låt oss den dag som Khamenei dör, ringa alla våra släktingar i Iran och bara vara väldigt glada. Låt oss även fira i Sverige och låta svenska tidningar få publicera hur glada vi alla är över att Khamenei dött. Denna dag kan vara nära, så var förberedda.
Det skall festas.

Sunday, January 07, 2007

2007, svårtippat händelserikt år

I 27 år har iranier tänkt att "snart faller mullornas regim". Hittills har så inte varit fallet, bl.a. eftersom omvärlden haft starka ekonomiska intressen i Iran och inte velat ha regimskifte.
Under 2007 är dock chansen större än den varit under något enskilt år så här långt men det kan också bli ett dystert år.

Konflikten kring Irans atomenergiprogram har nu gått väldigt långt. USA, Israel å ena sidan och islamiska republiken å andra sidan är på kollisionskurs. Från islamiska regimens håll finns inget som signalerar annat än fortsatt utveckling av verksamheten. Ahmadinejad håller en stenhård kurs.
Å andra sidan, de diplomatiska försöken har misslyckats. EU har gett upp sedan september och den 23e december nåddes en FN resolution som krävt 3-4 års ansträngningar.
USA´s utrikesdepartement har beslutat att ge 75 miljoner dollar till Iranska oppositionen under 2007. En stor del kommer gå till VOA som ökar sina sändningar till 12h/dygn och radio farda vilken vi är starkt kritiska mot. Några miljoner skall gå till politiska aktivister, UD har hållit namnen på dessa aktivister hemliga för att skydda deras identitet. I bästa fall ges stöd till Manouchehr Mohammadi, och andra studenter som tillsammans med Reza Shah II försöker bilda exilregering. Men med kunskap om USA historiska osicklighet i bagaget skall man inte bli förvånad om pengarna hamnar hos separatistgrupper och reformister av den islamiska regimen.

En ytterligare aspekt, Senator Santorums "Iran Freedom support act" som antogs i höstas öppnar dörren för ytterligare ekonomiskt stöd till oppositionen. Ett genombrott vore det om USA har hjärna nog att ge stöd till de privata satellitkanaler som sänder från Los Angeles vilka på engelska uttryckt "advocate the overthrow of the clerical regime in Iran". Dessa kanaler är flera och håller varierande kvalitet. Precis som i all annan opposition så försöker den islamiska regimen att infiltrera även i dessa. På sina håll har detta varit väldigt svårt. Pars TV är exempel på en ren kanal utan infiltration. NITV tvingades mycket sorgligt nog att stänga av ekonomiska skäl, Zia Atabay var en välvillig man med goda intentioner även om hans temperament var lite hett och han stundtals kunde manipuleras av sådana som låtsades vara hans vän men i grunden ville skapa osämja mellan honom och andra. Payam:e Azadi TV sänds bara inom USA och Canada, ett kort tag sände den även till Iran och Europa men ekonomin begränsar. Detta är också en seriös kanal. Tasvir Iran har en del bla medarbetare och sänds till Iran. Channelone betraktar vi som oseriös kanal då de bjuder in många skummisar såsom separatister och stundtals är väldigt icke politisk. Krsi är blandad, finns dem som är seriösa där men det finns även dem som medvetet eller omedvetet uttalat stöd till reformister som ayatollah Boroujerdi etc.
Hur som helst, om alla dessa kanaler får ekonomiskt stöd betraktar vi det som ett stort genombrott, i jämförelse med radio farda som blivit ett rena skämtet är dessa medier betydligt mer regimkritiska.

Så låt oss summera:
-FN sanktioner
-Misslyckade diplomatiska ansträngningar
-Spänt läge mellan USA/Israel och Iran
-75 miljoner till oppositionen
-Santorum´s resolution

Vi är inga mästare på att spå framtid, men 2007 kommer saker att hända. Konflikten har nått långt. Har USA eller Israel beslutat sig för regimskifte i Iran eller tänker de bomba Natanz och andra nukleära anläggningar? Det senare är precis vad regimen i Iran önskar, i synnehet om det sker med atomvapen. Då kommer även de mest regimkritiska Iranier att ta den islamiska regimens sida mot en utländsk jävel som slänger atombomber över vårt land. Vi tror förvisso att allt detta bara är tomma hot men ord skall besvaras med ord.

Iranska protester har gått på lågvarv det senaste året och det har inte hänt så mycket egentligen. En del kallar det "lugnet före stormen". Samma 70 miljoner individer som idag tycks leva sitt vardagliga liv och få den svåra ekonomiska situationen att gå ihop, samma 70 miljoner kommer att resa sig som en tiger i kampen för regimskifte den dag de ser ett hopp. Reza Shah II lär känna till många fakta som vi inte känner till. Dessa kan vara till hans och Irans fördel såväl som nackdel. Vad vi vill säga är; Om USA gett honom signaler om att de vill ha regimskifte i Iran under 2007 kan vi snart räkna med att en exilregering med representanter från alla politiska fraktioner ploppar upp, TV kanalerna i Los Angeles får miljonstöd och det blir ett väldans liv och energi i Iraniernas kamp för regimskifte.

Men detta är ett önskescenario. Vad Bush och Olmert beslutat att göra med Iran har vi inte den ringaste aning om. Och det är inte heller lätt att påverka. Låt oss därför göra det som står i vår egen kapacitet och försöka göra det bästa av situationen i att upplysa för omvärlden behovet av regimskifte och att organisera oss själva.